Falsk anklage: Mirza Ghulam Ahmad var alkoholavhengigEn av anklagene som motstandere av Ahmadiyya Muslim Jamaat reiser er at Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas var alkoholiker. Dette er ikke en alminnelig anklage mot Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas, men fremsatt av noen få mullaer som har for vane å være uetterrettelige og ikke spesielt opptatt av sannheten i sine verbale angrep.

Disse mullaene hevder å ha fått tak i et brev som Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas sendte til en av sine tilhengere der han bestiller en flaske ”tonic wine” og hvor han speisfiserer at det essensielle er at det nettopp er en flaske av denne typen. Mullaene hevder videre at dette er en sterk berusende vin og blir kjøpt i en alkoholbutikk ved navn ”E. ploomer” i byen Lahore. Dette beviser ifølge dem at Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas var (måtte Gud forby) en alkoholiker.

Svar
Faktum er at denne bestillingen av en flaske ”tonic wine” er publisert i ahmadiyya litteratur og er offentlig tilgjengelig. ”Tonic wine” er ikke et nytelsesmiddel på lik linje med andre viner. Det er en kraftig medisin som har god effekt på en del sykdomstilstander. Butikken som denne medisinen ble kjøpt fra het ”E. ploomer” som var et apotek og man finner fremdeles avdelinger av dette apoteket bl.a. i New Dehli. Mannen som eier lokalene til dette apoteket i Lahore har i nyere tid skrevet historikken som ligger i lokalene og fremhever at det var et apotek og ikke et alkoholutsalg slik disse mullane hevder. Som utgangspunkt er det verdt å merke seg at mottakeren av brevet ble bedt om å kjøpe en flaske. Dersom bestilleren skulle være en alkoholiker burde han ha bestilt et større parti med viner som ble brukt i nytelsessammenheng og ikke en flaske ”tonic wine” som er en medisin.

Vinens medisinske egenskaper
En forutsetning for å forstå brevets innhold og kontekst er at man også avklarer hvem mottakeren av brevet var, og hvorfor nettopp vedkommende var adressant. Slik også anklagerne bekrefter ble brevet skrevet til Hakeem [medisinmann] Mohammad Hussain Qadiani3, eieren av apoteket Rafiq us Sehet Lahore. Det faktum at forespørselen om å kjøpe en flaske ”Tonic Wine” ble sendt til en kvalifisert medisinsk person og eier av et apotek er i seg selv en indikasjon på at vinen var et medisinsk produkt.

Også navnet ”Tonic” som i følge norske ordbøker oversettes til ”styrkende” eller ”oppkvikkende” indikerer det samme. Dessuten vises det til at medisinen har ”gjenoppbyggende etter barnefødsel; profylaktisk mot malarialiknende feber, anemi og anoreksi”.4

Det er et etablert faktum at Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads familie praktiserte medisin i henhold til lange familietradisjoner, og det er ikke ubestridt at Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas selv lærte medisinfaget av sin far. Det var derfor svært vanlig at han bestilte medisiner som han behandlet andre med.

Men dette brevet begynte først med å informere om fødselen til Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads yngste sønn, Hadhrat Mirza Mubarak Ahmadra, for så å liste opp medisiner som han ønsket at Hakeem Muhammad Hussain skulle kjøpe fra et britisk apotek i Lahore; inkludert ”Tonic Wine” som ifølge medisinske publikasjoner er gjenoppbyggende og styrkende etter barnefødsel, og som i forbindelse med Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads liv i hjemmet trengtes for at hans kone skulle bli behandlet etter sin sønns fødsel.

Komplikasjoner under fødselen
Det er et veldokumentert faktum at Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads kone, Hadhrat Ama Janra hadde lidt av ekstrem svakhet under sin graviditet, og i et brev Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas hadde skrevet til Hadhrat Seth Abdur Rahmanra informerte han om fødselen og sa:

Tiden for fødselen var nært forestående og den 14. juni, da de første smertene forekom, ble tilstanden til min kone alvorlig. Hele kroppen hennes ble kald og hun led av ekstrem svakhet. Det så ut som hun skulle besvime, og jeg forestilte meg at hun var i ferd med å forlate verden. Barna var dypt overveldet og kvinnene og hennes mor var nesten sanseløs fordi krisen hadde oppstått så plutselig. I den tro at hun var ved sine siste åndedrag og allikevel i sikker viten om Guds evne til å utføre undre, kastet jeg meg ned i bønn for hennes helse og hennes tilstand forandret seg.” 5

Hvilken ugjerning er det for en mann å kjøpe en medisin med gjenoppbyggende effekt til sin kone som nylig har født et barn og som har lidt av ekstrem svakhet under graviditeten og fødselen?

Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads syn på alkoholisme
I sitt blinde hat anklager disse mullaene Hadhrat Mirza Ghulam Ahmadas for alkoholisme, men sannheten er at han betraktet enhver berusende drikk som en av de største lyter kjent for menneskeheten. Han sa følgende:

”De to største lytene som dyrker frem begjær er drikking og prostitusjon”6.

Videre la han til:

”Drukkenskap er roten til all ondskap og det er sannsynlig at det berusede mennesket vil begå de mest horrible ugjerninger ved den minste provokasjon. Andre onder kan ikke separeres fra det. Fromhet og drukkenskap er henholdsvis som lys og mørke og kan aldri eksistere sammen på ett og samme sted. Mennesket som ikke er bevisst dets onde konsekvenser ser ikke langt”7.

Nedenfor vises to videoer som grundig gjendriver denne falske anklagen mot Hadhrat Mirza Ghulam Ahmads hellige personlighet. Disse er på urdu, det samme språket som denne falske anklagen ble formulert på.

{youtubejw width="640" height="386"}Jyhff28UwsI{/youtubejw}

{youtubejw width="640" height="386"}JRSqruzj2ok{/youtubejw}


Referanser:
1 Shah, Syed Abdul Hafeez, Two in One, s. 16
2 Ibid
3 Ibid
4 Materia Medica of Pharmaceutical Combinations and Specialities, s. 197
5 Ahmad, Mirza Ghulam, Maktoobat Ahmadiyya, Vol. V, del 1, s. 26
6 Ibid, How to get rid of Bondage Sin, Review of Religions, Jan 1902
7 Ibid